<< Tillbaka till områden

Ringorm (revorm)

Symtom: Ringorm (revorm)

Symtom på ringorm
Ringorm ger röda ringformade eller ovala fläckar med fjällande kant. När utslagen blir två till tre centimeter stora börjar de läka i mitten vilket gör att fläckarna ser ut som ringar. Därför kallas det ringorm. Även ytan i mitten kan fjälla. I hårbotten kan det också uppstå kala fläckar och finnar.

Man kan ha ett eller flera utslag. En del är millimetersmå medan andra har en diameter på flera centimeter. Utslagen kan klia.

Behandling

Förebygg ringorm
Tvätta händer, ansikte och kläder när du haft kontakt med smittade djur. Torr hud är mer mottaglig för bakterier och svampangrepp och därför är det viktigt att hålla huden mjuk och smidig med mjukgörande krämer om man har tendens till torr hy.

Smitta
Ringorm överförs nästan alltid från djur till människa. Marsvin, katter och kor är vanligast. I vissa fall kan smitta överföras mellan människor.

Ringorm är relativt ovanlig utom hos lantbrukare som har djurhållning.

Egenvård vid ringorm
Den vanligaste behandlingen är salva som smörjs på utslagen. Salvor mot fotsvamp eller svamp i ljumsken finns att köpa receptfritt på apoteket. De hjälper även mot ringorm. Salva räcker dock oftast inte om utslagen finns i hårbotten – speciallet inte om det uppstått kala fläckar.

Utslagen försvinner oftast inom en till två veckor, men man ska helst behandla i ytterligare en till två veckor.

Sök vård
Kontakta din vårdcentral om utslagen blir omfattande och inte försvinner med receptfri salva.

Undersökning vid ringorm
Läkare kan göra ett hudavskrap som sedan undersöks i mikroskop eller skickas vidare till ett laboratorium för odling. Då kan man konstatera vilken typ av svamp det är.

Behandling av ringorm
Läkemedel
Den vanligaste behandlingen är salva som stryks på utslagen. Salvor mot fotsvamp eller svamp i ljumsken fungerar även mot ringorm och finns att köpa receptfritt på apotek. Utslagen försvinner oftast inom en till två veckor. Men man ska helst behandla i ytterligare en till två veckor.

Om man har svåra och utbredda svampinfektioner, eller om man har utslag i ansiktet eller i hårbotten, kan infektionen behandlas med läkemedel som läkaren skriver ut.